Minden jog fenntartva - Tamás Hartmann

Photoexpo 2017

Egy év sem múlhat el Photoexpo nélkül, hisz mára már az egyik legmeghatározóbb fotós kiállítás lett hazánkban. Korábban még a Lurdy Házban került megrendezésre, talán nagyobb területen, de nekem jobban tetszik itt a Millenárisban – kivétel a parkolást, mert az vagy nincs (pláne ingyenes), vagy csak drágábban oldható meg, mint a régi plázában.

A Photoexpo-ra mindenki másért jön!

  1. Van aki ki szeretne próbálni technikákat (objektívek, fényképezőgépek, kiegészítők),
  2. Van aki a kedvezményekre vadászik, erre is készült a kiállítók többsége
  3. Van, akiket a különböző előadások vonzanak (idén rövid 20 perces “gyorsalpalók”  voltak, rengeteg témában)
  4. Van, aki csak azért jön, hogy modelleket fotózzon és itt készítse el élete legjobb képet
  5. És végül ezeknek kombinációi

Erre pedig tényleg megfelelő ez a kiállítás. Nyilván lehetne mindent jobban és nagyobb területen csinálni – egyébként meglepően kevesen voltak az utóbbi évekhez képest – , de nekem még a fél nap is kevés volt arra, hogy rendesen bejárjam a standokat és végignézzem, próbáljak mindent, ami érdekel. És akkor még az előadásokról nem is beszéltem, amire idén sem jutottam el….A standokat külön-külön nem sorolnám most fel, de néhányat azért kiemelnék!

Nikon
Mi mással is kezdhetném! 🙂 Idén is rengetegen álltak sorban, hogy bejussanak a Nikon kiállítói területére, ahol gazdag objektív és fényképezőgép parkot lehetett kipróbálni! Igen, a D850 is itt volt, meg a legendás 105mm f1.4-es objektív, amit ismét munkára bírtam, hisz két modellel és beállítással is készültek a Nikonos-ok! Mindkét beállítás abban hasonlított, hogy “sima” Nikona rendszervakuk adták a fényt némi softbox és derítő segítségével, amit egyszerűen a beépített vakunkkal tudtunk kioldani! Tuti megoldás, amihez biztos kedvet kap az ember, hogy akár otthon is próbálkozzon ilyennel! Sőt, bónuszként a Nikon elképesztően finom kis sütivel kínálta az érdeklődőket – ez még a Canonosoknak is ízlett volna!Nikon D850 + Nikkor 105mm F1.4 + vaku

Sigma
A kis japán gyártó igazán akkor robbant be a köztudatba, amikor az ART szériát piacra dobta. És azóta nincs megállás! Mindenki Sigma-t akar venni, hisz elképesztő milyen minőséget kínál “aprópénzért”. Oké, ez utóbbi már annyira nem igaz, hisz például az új 14mm F1.8-as is bőven fél millió forint felett van és az új kedvenc (135mm f1.8) sem olcsóbb sokkal. De ez most mellékes, hisz itt tapogatni és kipróbálni ingyen is lehetett. Mindehhez biztosítottak a Rooms-al közösen egy kis Vintage télies sarkot, ahol két modell váltototta egymást. Itt természetesn fények mellett lehetett próbálkozni, tehát semmi vaku, vagy lámpa nem volt, azaz az objektívek “nyers” teljesítményét ismerhették meg a Sigma rajongók.


Nikon D610 + Sigma 135mm F1.8 – természetes fény

Tamron
Kezdjük azzal, hogy szerintem a Tamron az új Sigma! Oké-oké, nincs 1.4-es rekesszel induló objektív az újdonságaik között, de az elmúlt évben egy ART szériához hasonló minőségi vonal jelent meg a kínálatban! Az új 45mm és 35mm 1.8-as fix lencsék tuti darabok, de ne feledkezzünk meg a legendás 90mm-es makró új kiadásáról, vagy a 70-200-as G2-sről sem. Mind a négy típus szerintem ott van a toppon. Ezeket pedig itt a kiállításon is ki lehetett próbálni a Tamron standján.

Nikon D610 + Tamron 45mm F1.8 + körlámpa

Profoto
A profoto eddig a stúdió megoldásaival vívta ki az elismerés a pro fotósok körében és éppen ezért bombaként robbant pár hete az új rendszervakujuk az A1 sorozat. Ha létezik első pillantásra szerelem, akkor ez pont ilyen. A lila köd azonban hamar felszáll, ha meglátjuk az árcédulát, hisz a Profoto megoldása egy vaku és kioldóval közel fél millió forint….a Photoexpon a Canon-os géppel rendelkezők pedig ezt a vakut élőben is kpróbálhatták – így erről sajnos lemaradtam, de remélem majd lesz alkalmat arra, hogy a Nikon vázaimon is tesztelhessem!

DJI
Aki drónozott már valaha, az tudja, hogy bár egy ilyen kis quadkoptert könnyű irnyítani, azért egy normális film jelenethez ennél lényegesen többre van szükség. Az ugyanis nem abból áll, hogy “A” pontból hogyan jutunk el a leggyorsabban a “B” pontba, hanem arról, hogy olyan finoman és egyenletesen irányítva tegyük meg ezt a távolságot, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne. Nos ehhez pedig rendkívül sok beállítás, vagy akár előre beállított program is létezik ezekben a drónokban, amiket egy ilyen kiállításon szerencsére át lehet beszélni ezt egy hozzáértővel illetve ki lehet próbálni olyan finomságokat, mint a 3D-s szemüveg, amivel vezérelni is lehet a Mavic Pro drónt! Elég fayn!

QNAP
A NAS-okról sokaknak a Synology név jut eszébe, hisz ez elterjedtebb az általános / otthoni felhasználók számára. Viszont a Qnap állítólag fenntről építkezik és ezért igazi munkára fogható típusokat kínál. Persze ennek ára is van. Amiről áradoztak, az épp egy 2,5 millió forintos darab volt, aminek az alapára olyan 800-900e forint körül kezdődik…

Röviden ennyi futotta a néhány óra alatt. Sajnos nagyon sok standra csak néhány percem volt  – Sony, Pentax, Fuji, Fotoplus – de sebaj, majd jövőre bepótolom! 😉

A fennti galériában található fotók Nikon 105mm F1.4, Sigma 135mm F1.8, Sigma 14mm F1.8 és Tamron 45mm F1.8 objektívekkel készültek – Nikon D610 és D850-es vázon.

Leave a comment