Minden jog fenntartva - Tamás Hartmann

Fujifilm GFX 50S bemutató Nánási Pállal

Canon vagy Nikon? Nemrég még ez volt a nagy kérdés. Az elmúlt  években azonban keményen beletenyereltek az állóvízbe a “kisebb” márkák, mint a Sony, Olympus, Fuji, Panasonic, Pentax! Fenekestül felforgatták a megszokott felállást és a két nagy legendás márkát jelenleg már minden oldalról keményen támadja a konkurencia!

A Fuji eddig csal alulról, az APS-C oldalról támadt be keményen és nyújt elég komoly innovációs alternatívát a Canon és Nikon tulajdonosok számára, míg pár hónapja be nem mutatta a kis középformátumos GFX 50S-t, ami gyakorlatilag mindkét előbb említett márka csúcsa fölé lépett szenzor méretben és szolgáltatásokban. Mindezt úgy, hogy gyakorlatilag egyáltalán nem is kell érte többet fizetni! Persze nem teljesen egy kategóriáról beszélünk, hisz a Canon / Nikon csúcs gépeket inkább riportfotósok használják, elpusztíthatatlanságuk, elképesztő gyorsaságuk, robosztus kivitelük miatt. Míg a GFX 50S leginkább a stúdióban érzi magát a legjobban!

Éppen ezért Nánási Pál mutatta be, hogy mire is képes valós körülmények között az új csúcs Fuji! Nameg azért is, mert már egy ideje váltott Canonról és jelenleg is a Fuji gépeit használja – többek között a GFX 50S típust, a nagyobb, komolyabb munkákhoz. Egyértelmű előnye a nagyobb szenzor, a kisebb / kompaktabb méret (annak ellenére, hogy nagyobb szenzorral van szerelve), könnyebb és akkor az 50MPixeles felbontásról nem is beszéltünk, ami egy ekkora érzékelővel párosítva lényegesen jobb dinamika átfogást és képminőséget is jelenthet. Bár a DXOMark még nem tesztelte ezt a típust, a nagy konkurenst a Pentax 645Z átlépte a 100-as határt egy ponttal. Ezzel pedig egy ponttal lemaradva jelenleg a második legjobb (a tesztelt készülékek közül) a 645Z a Hasselblad mögött! Ha tippelnem kellene, akkor azt mondanám, hogy  a GFX 50S minden bizonnyal az első két hely egyikére fog megérkezni!

Bár a Fotoplus és a Fuji Magyarország több gépet is biztosított erre az alkalomra, sajnos nem sok idő maradt arra, hogy alaposan kipróbáljam mire is képes a technika. Alapvetően természetes fény mellett és vakukkal is készíthettünk fotókat, amikből néhányat meg is mutatok. Ezek a kötelező vételnek minősülő 110mm-es f2-es fix objektívvel készültek, ami full-frame-re fordítva kb 85mm f1.2 körüli értéket jelent és árban az 1 millió forintot súrolja. Első hallásra soknak tűnik, de amint összehasonlítjuk a Canon / Nikon konkurens objektívekkel, rögtön látjuk, hogy ezek sem sokkal drágábbak.

Ez ugyanaz a fotó, mint fenntebb volt látható, csak abból kivágott rész!!!
Döbbenetes a minőség még így is – és ez kicsinyített méret

 

Mi az, ami tetszett

  • Kicsi, könnyű – a markolatot külön kell megvásárolni hozzá, ami erősen ajánlott.
  • A képminőség stúdió körülmények között lenyűgöző – természetes fények mellett remélem később tudom tesztelni 😉
  • A fókusz rendszere, ha nem is olyan profi, mint az új Sony gépek esetén, azért még így is tudja a szem követést és kevés fény mellett is jól teljesített
  • A kereső elképesztő okosan variálható egy kis kiegészítővel – bár ennek azért ára is van
  • A Fuji X Acquire Software segítségével a Lightroom csatlakozással rögtön az asztali gépünkön láthattuk az elkészült képeket
  • Folyamatos Firmware frissítés – nem hibajavítás, hanem fejlesztés, új funkciók, jobb, gyorsabb működések
  • Kategóriájában remek ár

Mi az ami nem tetszett

  • Alapvetően a fogása nem tökéletes számomra, de gyanítom, hogy ezt is meg lehet szokni
  • Sorozat készítésben nem erős
  • Rendkívül kevés időm volt kipróbálni 🙂


Hasznos linkek

 

Leave a comment