Minden jog fenntartva - Tamás Hartmann

Városnézés telefonnal


Minden nyaralás, külföldi  utazás előtt jön a nagy fotós probléma: melyik fényképezőgép vázat és milyen objektíveket vigyek magammal? A dolgot tovább bonyolítja, hogy szinte csak fix és “súlyos” objektívekkel rendelkezik a technikai parkom, amit cseppet sem élmény és kifizetődő cipelni egy hosszabb városnézés / túrázás során!

Mit lehet ilyenkor tenni? Milyen kompromisszumok léteznek?
A fényképezőgép vázaim között (Nikon D750, D610 és Z6) nagyon nagy különbségek nincsenek, bár az új MILC Z6-os a nyerő méretekben igazából nem ez a fő probléma. Minden esetre most erre esett a választás, mert szerettem volna még jobban megismerni használat közben. A nagyobb gond az objektív parkomból kiválasztani a “nyerteseket”: 20mm, 35mm, 45mm, 50mm, 85mm és 70-200mm. Egyik sem egy városi-túrózos-utazós objektív, pláne, hogy nagyrészük a közkedvelt Sigma Art széria tagja, amelyek valóban remek rajzolattal és árral rendelkeznek, de cserébe nehezek és nagyok…

A 35mm kötelező, de  mi legyen a másik? Egy portrésabb (50mm – 85mm), vagy egy nagylátósabb (20mm) verzió? Végül az 50mm-est választottam kínomban…de megbántam. Nem, nem az 50mm-es választást, hanem az egész szett összecsomagolását, memóriakártyákkal, akkukkal, töltőkkel együtt. Hogy miért? Az indok egyszerű. Mert sokkal-sokkal praktikusabb, kisebb, kényelmesebb ennél a szettnél egyetlen egy eszköz, amit amúgy is magammal viszek: a mobiltelefonom! Mindig kéznél van, nem lóg a vállamon, nem kell vigyáznom, hogy valamihez hozzáütöm egy rossz mozdulat során, vagy hogy szimplán csak ellopják.

 


Pár hónapja már egy új telefont használok, aminek a vásárlása során fontos volt, hogy legalább két objektívvel (30-35mm körüli és egy portrésabb 50mm körüli) legyen felszerelve. Bár ez a típus már egy évvel korábbi széria és pont most jött ki az új típus, mely fényképezés tekintetében az új nagylátószügő- és teleobjektívnek köszönhetően még praktikusabb lenne egy ilyen utazás során, alapvetően elégedett vagyok az eredménnyel. Minőségben – részletek, rajzolat, dinamika, színek – bár messze jár sok tekintetben a profi felszerelésemtől, a fotózás élményét viszont ugyanúgy megkapom és élvezem ezzel a készülékkel! Sőt, mellette az “okos” funkcióknak hála sok tekintetben még könnyebb a fotózás a képek feldolgozása és publikálása is!

Hogy mindezt miért írtam le? Mert sokan kérnek tőlem tanácsot, hogy milyen fotós felszerelést vegyenek utazásra, hobbi célra. A kis kompakt fényképezőgépnél is praktikusabb és minőségben sincs sokkal lemaradva egy jó mobiltelefon, így ebben a szegmensben egyértelmáen nyerő választás. A “kezdő” DSLR kamerák 200-300e forintos ára is kidobott pénz lehet, mert legtöbben alig használják a fényképezőgépeket a “macera” és “bonyolult” faktor miatt, miközben a mobiltelefon mindig ott lapul a zsebben és sokkal több fotó készül vele. Ennél már lényegesen kevesebb pénzből is lehet olyan okostelefont kapni, amit tényleg használunk és kihasználunk úgy, hogy a fényképezés élmény lesz, nem pedig nyűg!

A Berlini utazásról készített okostelefonos képeim itt láthatók.
A mobiltelefonok fényképezési tudásáról itt lehet teszteket találni: DXO Mark

Leave a comment